27 de setembre 2006

Com crear una empresa gasela

Són poques les empreses de creixement ràpid. Si les estudiem, però, tenen trets característics comuns i s’han convertit en el millor model a imitar.

Són empreses que tenen un creixement sostingut en el temps, ja que les que creixen massa ràpid no es poden adaptar a canvis tan sobtats i es queden pel camí.

Característiques comuns:

Tamany mitjà

PIMES amb estructures lleugeres i flexibles per a adaptar-se a les exigències del mercat en cada moment.

Rendibilitat

Aquestes empreses són capaces d’aconseguir un equilibri sostingut entre creixement sostingut en negoci, en tamany i en beneficis. (Rendibilitat superior al 15%)

Empreses joves

Les empreses gasela solen tenir entre 5 i 10 anys

Creadores de llocs de treball

La seva capacitat per a generar llocs de treball a curt termini s’ha convertit per a molts experts en el factor més distintiu de les gasela.

Com és l’emprenedor d’una empresa gasela?

El do de l’oportunitat

Els fundadors d’aquestes empreses detecten les oportunitats i es mouen. És el cas de Josep Maria Lloreda de KH Lloreda que va transformar la seva empresa familiar de recobriments metàl·lics a produir detergents de gran consum (KH-7 té un 60% de la quota de mercat d’anti-greixos)

Passió pel seu equip

Són promotors que pensen en constituir una empresa important des del principi. Sense equip és impossible créixer. Al triar equip busquen persones que les complementin en tots els sentits. Typsa és una consultora d’enginyeria que ha augmentat la seva plantilla en un 45%,els seus accionistes són els 150 professionals en plantilla.

Ambició per créixer

L’ambició dels emprenedors gasela facilita l’èxit del negoci. Pere Gallés president i fundador d’Europastry va innovar des dels inicis de l’empresa, en ser pionera en la fabricació de pa pre-cuit.

Si vols ampliar la informació, aquest article és un extret de la revista Emprendedores